Thursday, 28 March 2013

Makanan Tradisional Terengganu


Boleh di katakan makanan tradisional masyarakat Terengganu sememangnya enak-enak dan sedap – sedap belaka. Ia terdiri dari makanan utama dan juga kuih-muih sebagai hidangan pencuci mulut.Pelbagai nama yang unik dan kreatif diberikan kepada hidangan – hidangan tersebut.Ada nama yang pelik diberikan  namun rupa dan rasanya amatlah sedap.Berikut saya kongsikan beberapa hidangan utama dan kuih – muih yang saya tahu dan gemari.






                                                                Nasi Dagang

   
                                                             Keropok Lekor







Apa yang saya tahu,kuih jala mas dan  mas jemput merupakan kuih tradisional yang selalu dijadikan sebagai kuih hantaran dalam sesebuah  majlis perkahwinan dari dahulu hinggalah sekarang.Walaupun terdapat pelbagai kuih dan makanan moden yang  mudah didapati namun makanan tradisional tetap tidak pernah dilupakan.

Begitulah dengan saya yang lebih menggemari makanan dan kuih –kuih tradisional.Mungkin kerana rasanya yang manis ataupun memang semulajadi saya menyukainya.


·      

No comments:

Post a Comment