Boleh di katakan makanan tradisional masyarakat Terengganu
sememangnya enak-enak dan sedap – sedap belaka. Ia terdiri dari makanan utama
dan juga kuih-muih sebagai hidangan pencuci mulut.Pelbagai nama yang unik dan
kreatif diberikan kepada hidangan – hidangan tersebut.Ada nama yang pelik
diberikan namun rupa dan rasanya amatlah
sedap.Berikut saya kongsikan beberapa hidangan utama dan kuih – muih yang saya
tahu dan gemari.
Nasi Dagang
Keropok Lekor
Nasi Dagang
Keropok Lekor
Apa yang saya tahu,kuih jala mas dan mas jemput merupakan kuih tradisional yang selalu dijadikan sebagai kuih hantaran dalam sesebuah majlis perkahwinan dari dahulu hinggalah sekarang.Walaupun terdapat pelbagai kuih dan makanan moden yang mudah didapati namun makanan tradisional tetap tidak pernah dilupakan.
Begitulah dengan saya yang lebih menggemari makanan dan kuih –kuih tradisional.Mungkin kerana rasanya yang manis ataupun memang semulajadi saya menyukainya.
·
No comments:
Post a Comment