Seperti yang kita sedia maklum, makanan tradisional
untuk kaum-kaum di Malaysia ini kebanyakannya disajikan semasa
perayaan-perayaan utama sesuatu kaum ataupun sebagai hidangan harian keluarga. Ia
juga terdiri daripada makanan utama hinggalah kepada hidangan pencuci mulut.
JUADAH
PERAYAAN BAGI KAUM MELAYU
Bagi kaum
melayu, antara juadah utama yang disediakan untuk menyambut perayaan Hari Raya
samada Aidil Fitri atau Aidil Adha ialah lemang,ketupat pulut atau ketupat
nasi.Ia merupakan makanan utama yang dimakan bersama rendang ataupun kari atau
serunding.
Ketupat
nasi , lemang dan ketupat daun palas
Pelbagai jenis rendang dan serunding
JUADAH
PERAYAAN BAGI KAUM CINA
Seperti
kaum-kaum lain mereka juga mempunyai perayaan-perayaan tersendiri dan
seringkali dikaitkan dengan makanan utamanya seperti..
Tahun
Baru Cina:
Antara
juadah yang sering disaji yang menjadi tradisi kaum Cina di Malaysia ialah Yee
Sang yang merupakan campuran sayur-sayuran yang berbagai tekstur dan
warna-warni yang membawa maksud kemakmuran kepada mereka.Disamping itu mereka
juga menyediakan kuih muih seperti kuih bakul,kuih kapit dan limau Mandarin
untuk tetamu yang bertandang.
Selain dari itu,terdapat juga kuih
Bulan ataupun Mooncake Festival yang disambut pada hari ke 15 bulan ke 8
kalender lunar.Kuih bulan ini sejenis kuih yang manis mengandungi pelbagai inti
seperti kacang merah ataupun telur asin.Kini di Malaysia terdapat pelbagai
versi dan bentuk malah ada juga yang Halal untuk dimakan oleh orang melayu
disini.
MAKANAN TRADISIONAL BAGI KAUM INDIA
Hari Deepavali
Apabila tibanya perayaan
Deepavali,masyarakat india akan menyediakan beberapa jenis juadah kuih-muih yang disajikan
untuk tetamu yang datang bertandang seperti murukku,candi kelapa,laddu dan
macam-macam lagi dengan kepelbagaian rasa.Ada yang manis dan ada yang pedas.
Makanan
nasi kaum India di Malaysia
Kuih
muih tradisional kaum India di Malaysia
No comments:
Post a Comment